Априлци


Априлци
Априлци
   Априлци е  малък китен планински град, разположен е в северните склонове на Средна Стара планина.
Аплилци е създаден от свързването на четири села: Ново село, Видима, Зла река и Острец, населението му е около 3000 души /към 2005 год/.
Най - голямото богатство на гр.Априлци е неговата природа - тази част от Балкана е невероятно красива, с много реки, поточета и красиви местности, от тук се открива величествена гледка към върховете Левски, Купена и старопланинския първенец - връх Ботев, към които има и удобни туристически маршрути.
Градчето предлага прекрасни условия за туризъм и приятно прекарване на свободното време.
Тук функционират много хотели, почивни бази, ресторанти и частни къщи, в които ще ви посрещнат много топло, с типичното гостоприемство на балканджиите.
Градчето Априлци е изходна точка за много туристически маршрути в парк "Централен Балкан", има възможност за алпийски турове по стръмните скали на "Северен Джендем", преходи с коне, велопоходи, а също и ловен туризъм.
Априлци е предпочитан курорт и през зимните и през летните месеци. До него може да се стигне с автомобилен транспорт, отстои на 205 км източно от София, на 57 км западно от Габрово, на 26 км от Троян и на 49 км от Ловеч.



Наблизо до Априлци е " Троянският  манастир"


За Троянски манастир "Успение Богородично": неговият произход е неуточнен.
Предполага се, че той е възникнал през XV век. Първоначално в тези местности са се заселвали отшелници и се предполага, че през XVIII век скришом от турците в гората е изграден малък скит, който по-късно, в 1812 година, е разширен и придобива вид на огромен зид - голяма крепостна стена, която загражда духовната обител.
През 1830 г. манастирското братство получава грамота от Цариградския патриарх, с която Троянският манастир се обявява за Ставропигиален, т.е. подчинен пряко на Патриарха и освободен от данъци. Троянският манастир неотдавна е наново реставриран.
Той е действащ, мъжки манастир и е ценен паметник на българското възрожденско изкуство. Манастирът се намира в с. Орешака, известно с ежегодните си изложби на традиционни български художествени занаяти, на 10 км. източно от гр. Троян.

Ловеч


Ако отидете в гр.Ловеч задължително посетете квартал "Вароша", той ще ви заплени с неповторимата си атмосфера. "Вароша" се намира близо до центъра на града.
Само за няколко минути ще се пренесете в отминалата епоха на Възраждането. Кварталът е обявен за архитектурно - исторически резерват през 1969 г.
Със своята самобитна  народна архитектура, която можете да видите само на няколко места в България, той е предпочитано място за отдих на жителите и гостите на гр.Ловеч. Тук са запазени  доста  старинни къщи, църквата "Успение на Света Богородица" и църквата "Света Неделя".
Разхождайки се по уличките на квартала, можете да спрете и да посетите някои от забележителностите на Ловеч, намиращи се във "Вароша": Паметникът на Васил Левски, етнографския комплекс и др. В архетектурно - исторически резерват "Вароша" се строи голяма музейна сграда и картинна галерия.

Етъра


Разположен на открито в едноименния квартал на Габрово, където на занаятчийската чаршия ще ви покажат на живо традиционни български занаяти. Старинната архитектура разкрива самобитния талант на възрожденските майстори от Габровския край.В Етъра са представени множество художествени занаяти: кожухарство, хлопкарство, дърворезбарство, грънчарство, сладкарство, ножарство. Има фурна, работилница за народни инструменти, дюкян за билки, шекереджийница. Пред очите  на нас  посетителите майсторите - занаятчии показват старинната технология на изработка на дървени и медни изделия, ковано желязо, старинни бижута, рисуване на икони. Имате възможност да си поприказвате с майсторите, да опитате захарно петле, бяло сладко, симитени хлебчета.

Тетевен


Една вълнуваща и незабравима  екскурзия може да си  направи всеки един от нас в Тетевенския Балкан, това е една  важните туристически зони на България. Градчето Тетевен е се намира  на около 70 км от Ловеч с 400 м
надморска височина. В града не трябва да  пропускайте да посетите Историческия музей, където  е запазен уникалния тетевенски дух, манастира "Св.Илия" и църквата "Всях Светих",тези  паметници на културата са с важна архитектурно - художествена стойност, градската художествена галерия с произведенията на местните художници.
Разхождайки се разгледайте възрожденските къщи или поемете по някой от многобройните пешеходни и веломаршрути, за да се насладите на красотите на този край.
Околностите на Тетевен предлагат интересни обекти за посещения. Тук ще намерите разположени биосферните резервати "Боатин" и "Царичина", има водопади, пещери, исторически паметници и живописни селца като Рибарица, подходящи за почивка сред природата.