Балчик


 Почивка в Балчик
Балчик
Градът е разположен амфитеатрално край черноморския ни бряг. Отстои на 36км в североизточна посока от гр. Варна и на 500км от гр. София нашата столица. Смята  се, че градът е възникнал през Vв. пр. Хр. върху основите на древно селище.
Със сегашното си име Балчик е известен от XVI век. След края на Балканската война гр. Балчик преминава в територията на Румъния.
Интересен факт е, че румънската кралица Мария се впечатлява от красотата на природата тук и построява своя лятна резиденция, параклис и ботаническа градина, които можете да видите и посетите и днес. След 1940 год., градът отново преминава на територията на България. Днес черноморския ни град Балчик  впечатлява с редица културни забележителности, изключителна природа на фона на проблясващите бели скали, ограждащи живописно града. Любимо място за разходка на всички туристи е бреговата ивица и пристанището, калдъръмените улички със старинните къщи, красивите паркове и градини. В близост около 4 км от Балчик се намира известния в страната ни морски и калолечебен курорт, наречен Тузлата.




Дворец & Ботаническа градина


Кралицата на Румъния – Мария Александрина Виктория де Единбург се влюбва от пръв поглед в малкото късче българска земя, разположено на брега на Черно море.
Годината е 1924 - та. Дворецът на кралицата носи поетичното име "Тихото гнездо" намира се на 2 км югозападно от Балчик  състои се от парк и резиденция, сгушени между три стръмни морски бряга. Разходката из него ще ви омае с неподправен чар и приключения.
Тук са Мостът на въздишките, Параклисът, Градината на Аллах и "мечтите" на кралица Мария. В силуетите на сградите и пъстротата на градините са вплетени екзотиката и романтизма на Балканите.
Дворецът е своеобразна архитектурна интерпретация на стремежа на кралица Мария към красота и хармония. Едно романтично бягство от реалността във вълшебството на природата.
Ботаническата градина в гр. Балчик е туристическа атракция с международна известност. Тя е създадена през 1955г.  на територията на парка на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.
На обща площ от 65дка можете да се насладите на невероятни колекции от над 3000 уникални растителни видове от цял свят. Забележителна е кактусовата градина, разположена на 1 дка открита площ.
Тя е втората от вида си в Европа. Интерес представляват и редица екзотични растения като метасеквоя, едроцветна магнолия и много други, феерията на цветните лехи, храсти и старите дървета.

Забележителности



Балчик има няколко музея и художествена галерия, които можете да посетите:

В Историческия музей на гр.Балчик се съхраняват находки, илюстриращи материалната култура на населението от Балчик и околностите още от възникването на града през VІ в.пр.Хр. до 1940г.
Тази експозиция включва и мраморни статуи и епиграфски паметници от открития в Балчик - Храм на Понтийската богиня майка КИБЕЛА - "откритието на века", според наши и чужди археолози. Проученият античен храм е единственият открит досега храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров, най - добре запазеният елинистически храм в България и единственият в света толкова добре съхранен храм на богинята.

Етнографският музей се помещава в една много красива реставрирана къща на балчишки търговец - житар тя съхранява уюта на селски и градски тип гостни стаи от края на ХІХ в. На два етажа, чрез автентични предмети, са показани: занаятите - коларство, ковачество, дърводелство, бъчварство; поминъка и бита на балчиклии / работни и празнични костюми, рибарски мрежи, стан и жетварски инструменти, накити / и др.

В квартал "Хоризонт" в гр.Балчик, в двора на храма "Свети Николай", се намира малка старинна сграда, която е тясно свързана с културно - просветния и обществено - политическия живот на българското население по време на  Възраждането - Взаимното училище. Храмът и училището оформят така нареченият Възрожденски комплекс и са най - ценните паметници на културата от епохата на Възраждането в Балчик, съхранили за поколенията непреклонния български дух.

Художествената галерия на Балчик разполага с добре изграден и балансиран фонд от произведения на изкуството, който всяка година се обогатява с нови творби - откупки и дарения.

ТЕКЕТО е Дервишки манастир, намиращ се в с.Оброчище на пътя за Албена. Построен е през ХVI в. Почита се, като светилище, както от мюсюлмани, така и от християни.

В Балчик се провеждат редица фестивали и пленери:
Национален пленер "Художници, Балчик, Любов", Фотографски пленер, Театрален фестивал на младото изкуство "Виа Понтика", Международен детски фестивал на изкуствата "Трикси", Международен фестивал "Balchik Classic Days", Пленер "Европейски хоризонти", Международен филмов фестивал за късометражно кино и др.