с.Чифлик

с.Чифлик
с.Чифлик

Село Чифлик е китно, живописно планинско курортно място, известно със своята лековита минерална вода и красива природа. Намира се в подножието на връх Козя стена, на 15 км югозападно от гр.Троян. Село Чифлик е разположено по най -горното поречие на р.Бели Осъм, чийто води имат особени свойства - съотношението аниони-катиони е като при "живата вода" от митовете и приказките - около 60%. Изследванията показват още, че минералният извор е с дебит 3 000 л/мин и температура 52°С. Водата е много подходяща за заболявания на опорно - двигателната система, на дихателните органи, при неврологични, урологични, гинекологични и стомашно - чревни заболявания.

Курортът разполага с минерален басейн с олимпийски размери и плаж който е подходящ за къпане дори и през студенит дни, множество ресторанти и модерни частни хотели със собствени басейни и възможности за балнеолечение и физиотерапия. Предлагащи лечебни и релаксиращи терапии, козметични програми при непрекъснат лекарски контрол.

В околностите се намират природните забележителности, част от Национален парк “Централен Балкан”: резерват "Козя стена" с прочутия цъфтящ тук старопланински еделвайс, връх “Ушите” висок 1637 м, скалните феномени “Садраната стена”, “Рогачеви камъни” 50 метрови скални откоси, ерозионните котли на Камачарската река и др.

В горите с бук, иглолистни дървета, габър, леска около селото се среща дивеч – елени, сърни, диви свине.

За любителите на екскурзиите за посещения на забележителности ви предлагаме Троян и Троянския манастир ,а също така може да поемете по някой туристически маршрут.